Att köpa plåtdetaljerna från svenska underleverantörer har flera fördelar

Så håller sig svensk plåtbearbetningsindustri konkurrenskraftig - SVMF förklarar.

– Det finns ett stort värde i att handla sina plåtbearbetade detaljer av svenska tillverkare. Det menar Per Selskog, vd för maskinhandelsföretaget Din Maskin, ett medlemsföretag i SVMF. Du får produkter med hög kvalitet, en kortare logistikkedja med tillverkning nära din egen slutmontering och därmed även ett minskat klimatavtryck.

– Jobbar du med en svensk leverantör så står utvecklingen aldrig still, fortsätter Per. De optimerar processer och produkter hela tiden, blir mer produktionssäkra, mer resurssnåla, höjer kvaliteten och stärker hela tiden konkurrenskraften både för sig själva och för slutkunden.

On demand och effektiv produktion

Ett exempel är kontraktstillverkaren Hanza, ett företag som har gått från att vara en mindre plåtverkstad till en stor aktör med flera tillverkningsenheter. De har gjort resan genom ständig utveckling.

– Det handlar inte alltid om att bygga ut eller bygga ny fabrik utan att få ut mesta möjliga av sin produktionsyta, förklarar Per.

Kapslingsplåt till exempel är en växande produktgrupp hos Hanza. Där har de gått från så kallade stand alone-maskiner där material måste flyttas manuellt mellan maskinerna till att investera i en PSBB-lina, punsch – sheer – buffer – bend. Linan består av ett antal olika maskiner där olika cykeltider jämnas ut med mellanliggande buffertlager.

– Cykeltiden kan minskas till uppemot en femtedel i gynnsamma fall och du har i princip ingen ställtid alls, säger Morgan Sahlin, som är Sverigechef för Hanzas enheter i Töcksfors, Svanskog och Årjäng. Vi kan köra mer on demand. Samtidigt blir vi mer yteffektiva och kan minska våra mellanlager.

Läs artikeln i sin helhet på Svensk Verkstad


Nyheter


Att köpa plåtdetaljerna från svenska underleverantörer har flera fördelar

– Det finns ett stort värde i att handla sina plåtbearbetade detaljer av svenska tillverkare. Det menar Per Selskog, vd

Skärteknikcentrum Sverige och SVMF blir starka samverkanspartners i kompetensförsörjningsfrågor

Industrin behöver en bredare och starkare bas för att synas tydligare i kommunikation med politiker och beslutfattare för branschens viktiga

Hur hittar vi rätt kompetens i branschen?

Matts Spångberg som är branschansvarig på SVMF diskutera detta ständigt heta ämne tillsammans med flera i branschen. Fördomar, jämtställdighet, hur

Hur kan svensk industri öka konkurrenskraften och säkra sin kompetensförsörjning?

Svensk industri har länge varit en viktig del av landets ekonomi, och dess betydelse kommer inte att minska. För att